SARIMSAK TARIMININ SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

SARIMSAK TARIMININ SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

51
0
PAYLAŞ

Valimiz Sayın Yaşar Karadeniz Başkanlığında; Taşköprü Belediye Sosyal tesislerinde gerçekleştirildi.Gerçekleşen toplantıya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Serdar İzbeli,Meclis Başkan Yardımcımız Erol Akar ve Yönetim Kurulu Üyemiz Sinan Alp katılım gerçekleştirdi.
Taşköprü sarımsağının üretim ve kalitesinin arttırılmasına yönelik alınacak tedbirlerin tespit edilmesi ile ilgili toplantıya ayrıca, Taşköprü Kaymakamı İbrahim Çenet, Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Fatih Önlem, İlçe Tarım Müdürü Murat Şallı, Taşköprü Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Balcıoğlu, Kastamonu Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Serdar İzbeli, ilgili birim amirleri, Kooperatif ve oda başkanları ile İlçe de sarımsak işleme tesisi sahipleri katıldı.
Valimiz Sayın Yaşar Karadeniz konuşmasında; “Sarımsak ile ilgili bir toplantının 2.sini yapıyoruz. Ümit ediyorum ki bu toplantımız çalışma sürecine girer. Tekrar buraya gelişimin sebebi Taşköprü’de yavaş yavaş bu duyarlılığın oluştuğunu görmüş olmam. Bu diyalog oluşmak zorundadır çünkü sarımsak Taşköprü’nün markalaşmış bir ürünü. Sadece Taşköprü’nün değil Kastamonu’nun belki markalaşmış en önde gelen ürünü. İl dışında olduğum zamanlar Kastamonu söz konusu olduğunda hemen sarımsak diyorlar. Kastamonu adıyla sarımsağın bu kadar bir biri ile özdeşleşmesini sağlayan Taşköprü sarımsağı. Dolayısıyla bu ürünü korumak, geliştirmek ve değerini arttırmak adına ne gerekiyorsa herkesin elinden geldiğince o çalışmayı yapması gerekiyor. Benim gözlemim burada çok ayrıntılı konular ortaya çıkacaktır, ele alınacaktır ama birkaç ana başlıkta bu ana maddeler toplanabilir.
Birincisi ekim süreci. Ekim sürecinin iyi takip edilmesi özellikle Taşköprü sarımsağın tohumunun dışında bir tohumu Taşköprü ve köylerinde kullanılmaması konusunu bir şekilde sağlamak, bu duyarlılığı tüm köylerimizde oluşturmak durumundayız. Bunu yapmazsak Taşköprü Sarımsağının ırk olarak da bozulma riski var. Dolayısıyla yapılacak çalışmaların bir kısmını bu başlık altında toplayarak yapmamız gerekiyor.
İkincisi Pazarlama süreci burada da öne çıkan konu Taşköprü sarımsağı olmayan sarımsağın özellikle Taşköprü sarımsağı olarak pazarlanabiliyor olması ve hatta başka yerlerden sarımsağın buraya getirilerek buradan yine başka illere gönderilmesi, bu yapılıyorsa da paketin üstüne Taşköprü’nün ürünü olmadığını belirtecek şekilde bunun satışını yapmak ve buna yönelik birçok çalışmayı birlikte yapmak gerektiği kanaatindeyiz. Dolayısıyla çalışmaların bir kısmı da bu ana başlık altında toplanmalıdır diye düşünüyorum.
Üçüncü olarak da işlenmesi ve muhafazası. Bunun için gördüğüm güzel gelişmeler var Taşköprü’de sarımsak işleme tesisleri kurulmuş. Ben bu konuda da yeni çalışmalar yapılabileceğini düşünüyorum. Özellikle saklanması konusunda soğuk hava deposu burada bir ihtiyaç. Şuanda da Kırsal Kalkınmanın yeni bir teşvik paketi açılıyor. Önümüzdeki haftalar içerisinde 2020’nin Ocak ayında ilan edilecek ve içinde soğuk hava deposu yapımı da var. Böyle bir yatırımı burada yapmak isteyene devlet desteğini verecek. Dolayısıyla o da burada bir imkan onu da değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu ana başlıklar çerçevesinde ilave edilecek belki başka konular yine vardır toplantımızda bunları tek tek ele alacağız toplantımızın son aşamasında da bu hususlarla ilgili hangi tedbirleri almamız gerektiğini ve bunu nasıl uygulayacağımızı burada göreceğiz. Toplantımızın Taşköprü adına ve Taşköprü sarımsağı adına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.
Toplantıda dile getirilen sorunlar istek, talep ve çözüm önerilerinden oluşan konuların, alınan kararların takibinin yapılması ve ayrıntılı olarak çalışılması için bir komisyon kurulması talimatını veren Vali Karadeniz, komisyon tarafından konuların eylem planına dönüştürülmesini, bir sonraki toplantıda ise plan çerçevesinde konuların ele alınacağını ifade etti.

BİR CEVAP BIRAK